Pembe Şakayık Çiçeği
(YRME.36.P)
Sepetteki Son Fiyat
Toplam Stok Adedi
:
88
Paeonia suffruticosa
Ürün stoklarımızda kalmamıştır.
FAMİLYASI: Ranunculaceae
ANLAMI:
Şakayık gösterişli ama mağrur bir çiçektir, bu nedenle şefkati simgeler.
BOTANİK ÖZELLİĞİ:
Tıbbi şakayık (Ayıgülü, Paeonia officinalis); Mayıs-Haziran aylarında pembe veya kırmızı renkli çiçekler açan, 70 santimetre kadar boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları derin parçalıdır. Parçaları meydana getiren yan yaprakları mızrağa benzetilmektedir. Çok yavaş büyüyen bir bitkidir. Rakım bakımından yüksek bölgeler de yaşar.
BAKIMI:
Bulunduğu ortam daki sıcaklık gelişimini oldukça etkiler. Her ortamda farklılıklar gösteren şakayık en büyük özelliği budur. İlkbahar mevsimine kadar çiçekleri yoktur. Çiçeklenme dönemi başaladığında sıcak ortam da olmak ister. Ne kadar sıcağı sevsede güneş ışınları şakayık bitkisine zarar vermektedir. YAz aylarında hafta iki kez kış aylarında hafta da bir kere sulanmalıdır. Toprağının kupkuru kalmamasına dikkat edilmelidir.
Humuslu topraklar da daha verimli olan bir bitkidir. Bulunduğu ortam da sık sık yer değişimini sevmez. Aksi takdirde yapraklarını döker.
FAYDALARI:
Ev ilaçlarında kökleri kullanılır. Dinmeyen kanamaları durdurur. Boğaz ağrıları için yapılan gargarası fayda sağlar. Vereme iyi gelir. Temreye sürüldüğünde giderir. Boğmaca ve öksürükte şikâyetleri giderir. Sarada da faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Nikris ve kramplarda da faydalıdır. Peyzajlarda daha çok kaya bahçelerinde tercih edilmektedir.
Saksı Hariç Bitki Boyu
20 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
32 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı
Boyut
Küçük Boy
0 - 50 cm
Bitkinizin gelişiminin ilk evrelerinde ya da saksı değişim zamanı gelmişse;
Kök gelişmesi için uygun olan fosfor ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır.
Kökünü tamamlamış bir bitkinin yeşil aksamı ve gelişmesinde bir gerileme görülüyorsa azot ağırlıklı gübreleme yapılarak, bitkinin canlılığı arttırılmalı ve fotosentez hızı yükseltilmelidir.
Çiçeklenme döneminde ise, potasyum ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır.
Yüksek dozlu gübrelemeden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Miktar ve uygulama; ister yaprak isterse toz gübre kullanıldığında,1gr (1çay kaşığı) gübre, 1 litre suyun içerisinde karıştırılarak sulama suyuyla beraber verilmelidir.