FAMİLYASI:
Primulaceae
BOTANİK ÖZELLİĞİ:
Çiçeklerinden 8-12tanesi bir arada, 10-30cm uzunluğundaki bir sap üzerinde bir yöne eğik, yarı şemsiye şeklindeki çiçek demetlerinde oluşur. Genelde sarı renk olduğunu düşünsek de bir çok rengi vardır. Çok yıllık bir bitkidir. Kış ayları için uygulaması yapılan bir mevsimlik türüdür. Sağuk havalara uyum sağlayan bir bitkidir. Hava koşuları sağlandığında da evde de bakımı kolaylaşır. Çiçekleri kupa yaprakları ile birlikte toplanarak gölgede havalı bir yerde kurutulur. Çuha kökü ise çiçek açmadan önce Nisan’da veya sonbaharda sökülerek çıkarılır, yıkanır, gölgede ve havalı bir yerde kurutulur.
BAKIMI:
Yarı gölge de yaşamayı tercih eden bu bitki rüzgarlı bir alanda yetiştirmeyin. Büyük saksılar da yetiştirmeyin fidenin bulunduğu kaptan bir büyük boy saksı da yetiştirmeyi tercih edin ve saksının delikli olmasına dikkat edin. Toprak seçimi olarak da torf u tercih ediniz. Ekim yaparken toprağının çok sıkı olmamasını dikkat ediniz, sonrasın da can suyunu verelim. Yaz ayların da hafta da 2 kez kış ayların da hafta da 1 kere sulamalısınız. Sulama yapmadan önce toprağını kontrol edelim kuruysa eğer sulama yapalım eğer nemliyse erteleyelim. Tabağa biriken suyu mutlaka dökelim yoksa bitki kökleri çürümeye başlar. Yılda bir kez saksı ve toprağını mutlaka değiştirilmelidir.
FAYDALARI:
Çuha çiçeğinin bir çok vücuda faydaları vardır. Bunlardan başlıcaları söyledir.Uykusuzluk, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını, baş ağrısı, migren, grip, nezle, tansiyon, kan şekeri düzenlemesi gibi sağlıkta bir çok alanda faydaları bulunmaktadır.
KULLANIM ŞEKLİ:
Kış aylarında park bahçeler ve peyzaj alanlarında kaya bahçelerinde kullanıma uygundur. Balgam söktürücü, göğüs yumuşatıcı, idrar artırıcı, teskin edici, krampları çözücü ve hafif terleticidir.
SATIŞ ŞEKLİ:
5-15 cmlik fideler halinde saksı içerisinde özel olarak ambalajlanmış olarak gönderilir.
Saksı Hariç Bitki Boyu
10 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
20 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı