ADET
Familyası: Chrysanthemum
Botanik Özellikleri:
Papatyagiller ailesinden olup otsu, yıllık bir bitkidir. Büyük çiçek başlarına sahiptir. Yaklaşık 50-150 cm uzayabilmektedir. Kasımpatı beyaz, sarı ve pembe renkleri vardır. Kasımpatı uzun ömürlü bir bahçe bitkisidir. Saksılarda balkonlarda da yetiştirilebilir. Yaprakları hoş kokuludur. Küçük çalı tarzında gelişir. Çiçeklendikten sonra kış içinde tüm dalları kururken köklerde yeni filizler oluşmaya başlar. Kasımpatılar genelde ekim, kasım aylarında çiçeklenir.
Kasımpatlarının -30C dereceye kadar kış soğuklarına dayanıklılıkları kesindir. Kasımpatının ideal güneş ihtiyacı orta derece ile ortanın biraz altıdır. Tam gölge veya tüm gün direkt güneş pek uygun olmaz. Günde en az 2 saat, en fazla 5 saat direkt güneş alması yeterlidir. Toprak olarak humuslu ve süzek normal bir bahçe toprağı uygundur. Kasımpatının bolca çiçeklenmesi çok sayıda dallanıp budaklanmasına bağlıdır. Bundan dolayı ilkbahar aylarında hiç susuz kalmamalıdır. Kış aylarında kasımpatının tüm dallarının kurumuş olmaları gerekiyor. Kurumamış olsalar bile kış sonunda hepsini dipten kesmelisiniz. Köklerde başlayan filizlenmeler yeni dallar geliştirecek.
Tohum ekimi ocak ayında başlar mart ayına kadar devam eder. Saksıya dikim yapılacaksa eğer çiçekli dönemi beklemelisiniz. Çiçeklenme dönemi yaz aylarındadır. Kolay çimleneceği için ekstra gübre veya besin koymanıza gerek yoktur.
Anlamı:
Bolluk anlamına gelmektedir. Beyaz kasımpatı; masumiyet ve bolluk anlamına gelir. Sarı kasımpatı; sıcaklık ve sevgi anlamına gelir. Pembe kasımpatı; sadakat ve şevkat anlamına gelmektedir. Mor kasımpatı ; aselet ve derin sevgi anlamına gelmektedir. Bazı ülkelerde kasımpatı ölümü sembol eder.
Bitkinizin gelişiminin ilk evrelerinde ya da saksı değişim zamanı gelmişse;
Kök gelişmesi için uygun olan fosfor ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır.
Kökünü tamamlamış bir bitkinin yeşil aksamı ve gelişmesinde bir gerileme görülüyorsa azot ağırlıklı gübreleme yapılarak, bitkinin canlılığı arttırılmalı ve fotosentez hızı yükseltilmelidir.
Çiçeklenme döneminde ise, potasyum ağırlıklı gübreleme yapılmalıdır.
Yüksek dozlu gübrelemeden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Miktar ve uygulama; ister yaprak isterse toz gübre kullanıldığında,1gr (1çay kaşığı) gübre, 1 litre suyun içerisinde karıştırılarak sulama suyuyla beraber verilmelidir.
Alışveriş deneyiminizi iyileştirmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgiye Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Bilgilendirme sayfamızdan erişebilirsiniz.