FAMİLYASI: Labitae
BOTANİK ÖZELLİKLERİ:
İnce yapraklı, yumuşak tüylü, limon kokulu ve beyaz çiçekli, çok dalı olan otsu bir bitkidir. Melisa bir süs bitkisidir. Yaprak dökmeyen bitkiler arasındadır. 4 metreye kadar uzayabilir. Vücutta rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etki meydana getirmektedir. Genellikle çay şeklinde tüketilen melisa çiçeği, günümüzde krem, yağ ve kapsül formlarında da kullanılabilmektedir. Birçok faydası olan melisa çiçeği böcek ısırıklarından grip gibi soğuk algınlıklarına kadar pek çok konuda tedavi etme özelliği bulunmaktadır. Bu çiçeğin en önemli özelliği güneş battıktan sonra açılıp güneşin doğuşunda çiçeklerini kapatarak koku yaymayı bırakmaktadır. Rüzgara karşı hassas ve gölge alanı tercih eder. Kuru, taze, ve yağ olarak kullanılmaktadır. Yaprakları çiçeklenme başlamadan önce toplanması gerekir. Çiçeklenme bittikten sonra o hoş kokusu da bitmektedir.
Bakımı:
Melisa ilkbaharın sonlarına doğru çiçeklenme dönemi başlar. Rüzgarsız ve gölge alanda yaşarlar. Sürgün dallarının içinde su bekleterek çoğalmasını sağlayabilirsiniz. Akdeniz ve ege bölgelerinde daha yaşam sürmeye uygundur. Sıcağı seven bu bitki en az 4 saat sıcak güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Humuslu ve kumlu toprak tercih etmelisiniz. İlkbahar mevsimi gübre vermenin bitkinin daya verimli olması için doğru bir zamanlama olacaktır. Toprağın kuru kalmaması gerekmektedir. Yaz aylarında haftada iki kez kış aylarında bir kez sulamalısınız.
Melisa çiçeği -3 lere kadar dayanabilen bu bitki daha soğuklarda yaprakları sararmaya ve kurumaya başlar.
KULLANIM ŞEKLİ:
Şifalı bitkiler olarak kullanılmaktadır. Sakinleştirici ve sinirleri yatıştırıcıdır. Gerginliği alarak günün tüm yorgunluğunun atılmasını sağlar. Yaşanan uyku sorunlarını giderir. Vücudun değişik bölgelerindeki ağrıları yok eder. Mide bulantısı, reflü ve gastrit gibi mide sorunlarına fayda sağlar vb. birçok faydası vardır.
Saksı Hariç Bitki Boyu
15 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
30 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı
Boyut
Küçük Boy
0 - 50 cm
Orta Boy