FAMİLYASI:
Cycadaceae
BOTANİK ÖZELLİKLERİ:
Uzun ve testereye benzeyen yapraklara sahiptir. Fazla gelişmeyen fakat güzel görünüme sahip olan bir bitkidir. Sikas bitkileri 300 milyon yıldır evrime uğramamış bitkilerdir. Bu yüzden fosil bitki olarak da bilinmektedirler. Diğer bitkilere göre ilkel kalmış bitkilerdir. Anavatanı Japonya'nın güneyidir.
Sikas bitkisinin çok yavaş geliştiğine dair edinilen bilgiler çok da doğru değildir. Sikas iç mekana uyum göstermekte zorlandıkları için gelişimi dış mekana göre yavaştır. Fakat bu gelişim aslında gövde boyu gelişimi değil, istenien gelişim bitkinin yapraklarındaki gelişimdir. Yaprakları hem boya hem de ene doğru bir gelişim gösterir ve bu da Sikas bitkisinde aranılan bir özelliktir.
Sikas bitkisinde dişi ve erkek sikas ayrı olmaktadır. Eğer çiçek açan ama meyve vermeyen bir Sikasınız var ise bu dişi Sikas anlamına gelmektedir. Sikas bitkisi kış aylarında -11 derece soğuğa kadar dayanım gösterebilmektedir. Tüm kıyı kesimlerimizin alçaklarında bahçelerde yetişebilmektedir. Deniz etkisinde bulunduğu bir açık alanda en hızlı gelişim gösterdiği zaman İlkbahardan Yaz başına kadar olan zamandır. Sikas bitkisi yerinde yaşlandıkça soğuğa karşı olan dayanımı da artmaktadır. Güneşe ihtiyaç duymaktadır. Günde 3-6 saat güneş ışığı gelişimine önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Bakımı doğru yapılıyorsa yaprakları geçen yılkine göre daha dolgun,gösterişli ve canlı olur.
Toprağının hafif asitli (6-6.5 ph) olması faydalıdır. Toprağın drenajının çok iyi olması, toprak yapısının hafif vr humusça zengin olması çok önemlidir.
Eğer bitkinizin saksı değişim zamanının geldiğini düşünüyorsanız, değişim yapacağınız zamanın mutlaka Bahar aylarında olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Saksı değişiminde kullanılacak saksı boyu mevcut saksıdan bir boy daha büyük olmalı ve kullanılacak toprak humusca zengin, yumuşak, geçirgen yapıya sahip olmalıdır. Saksı değişim sırasında bitkinize gübre ve bitki besin takviyesi yapabilir sizlere hediye olarak göndermiş olduğumuz yavaş salınımlı olan 3-6 aylık ithal gübreyi dikim harcına karıştırabilirsiniz. Böylelikle bitkinizin ihtiyacı olan gerekli besin maddesini sağlmış olacaksınız. Dikim işlemi tamamlandıktan sonra toprağın içerisinde oluşan hava tabakalarının kaybolması için can suyu verilmelidir.
SULAMA:
İç mekânlarda saksılarda yazın gelişim devresinde toprak biraz nem kaybedince, kışınsa toprak iyice hissedilir derece nem kaybettikçe sulamak iyi olur. Aşırı sıklıkta sulanmamalıdır. Sikas çöl kaktüsleri gibi kodeks gövdeye sahip olduğu için suyu gövdesine depolamaktadır. Sulamasanız da olur ama sulama köklerinin taze oksijen alması için her zaman gereklidir. Bunun içinse çok havadar, suyu anında süzdüren, çabuk kuruyan toprak ve toprak saksı kullanılması sikas sağlığı için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Yeri de havadar, esintili olmalıdır.
SATIŞ ŞEKLİ:
Ürünlerimiz plastik üretim saksılarında yetiştirilmektedir. Dekoratif saksılar görsel amaçlı kullanılmaktadır. Siparişleriniz plastik üretim saksılarında gönderilmektedir.
Saksı Hariç Bitki Boyu
20 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
25 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı
Açık Kök/Tüplü/Saksıda
Saksıda