AĞAÇ ÖZELLİKLERİ:
Trabzon hurması ağaçları dik, yarı dik veya yayvan olarak geliGir. Çeşitlere göre dallar orta kuvvette veya kuvvetli gelişmektedir. İlkbaharda çıkan sürgünler önce köşeli, tüylü ve açık yeşil renkli olmaktadır. Daha sonra bu dallar gri-kahverengiye dönüşür. Dallar yaşlandıkça gri renk alır.
MEYVE ÖZELLİKLERİ:
Trabzon hurması çeşitlerinde meyveler şekil ve irilik yönünden oldukça değişiklikler gösterir. Yerel çeşitlerin ağırlıkları 87-209 g, eni 53-78 mm, boyu ise 54-67 mm arasında değişmektedir. Kültür çeşitleri ise bunlardan daha iri meyvelere sahiptir.
Trabzon hurması çeşitlerinde meyve şekli; kutuplardan çok basık, basık, yuvarlak, kısa konik, konik ve uzun olabilmektedir. Meyve üzerindeki çanak yapraklar; küçük, orta iri veya iridir.
TOZLAYICI:
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunda tozlanma gereklidir. Bu çeşitlerden yeterli ürün alabilmek için mutlaka tozlayıcı çeşit kullanılmalıdır. Bu çeşitler tozlanmadıkları zaman ya meyve tutmazlar ya da küçük meyveden başlayarak olumdan önceye kadar olan değişik safhalarda meyvelerini dökerler. Tozlayıcı olarak düzenli erkek çiçek veren çeşitler kullanılmalıdır. Tozlanma böceklerle sağlanmaktadır.
HASAT:
Sonbaharda hasat edilir.
Saksı Hariç Bitki Boyu
100 cm
Saksı Dahil Bitki Boyu
122 cm
Saksı Türü
Yetiştirme Saksısı
Boyut
Orta Boy
51 - 100 cm
Büyük Boy
Açık Kök/Tüplü/Saksıda
Tüplü